Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ασύρτικο, Φάβα, Τοματάκι - η Τριλογία της Θηραϊκής Γης

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη εκδήλωση της  Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων την  Πέμπτη 7 Απριλίου  στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, λόγω της τετραήμερης απεργίας των Σωματίων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
H εκδήλωση θα ηταν αφιερωμένη στα παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης, που χρόνια τώρα μιλούν στην γεύση μας και έχουν κατακτήσει την καρδιά μας !
Θα παρίσταντο ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σέρκο Χαρουτουνιάν, συντάκτης του φακέλου για την αναγνώριση της φάβας ως προϊόν Π.Ο.Π. και ο Ηλίας Μαμαλάκης που θα μας «ταξιδέψει» με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στην Σαντορίνη. Να σημειωθεί πως στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας της Ενωσης και του Υπουργειου Αγροτικης Ανάπτυξης , οι τεκμηριωμένες  Μελέτες  – Προτάσεις  και οι  καίριες παρεμβάσεις της κατά την διάρκεια της λήψης των σχετικών αποφάσεων για την Αναθεώρηση του Προγράμματος για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου (ΚΑΝ 1914/06), είχαν σαν αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της στρεμματικής ενίσχυσης για τα Σαντορινιά προϊόντα, τόσο για την Φάβα, όσο και για το Τοματάκι.


Συγκεκριμένα η συνολική ετήσια επιδότηση αυξάνεται,  από εφέτος, για μεν την Φάβα από 35.250 € στα 67.238 €, για δε το Τοματάκι από 11.773 € στα 25.000 €.

Παράλληλα αυξάνεται η ετήσια επιδότηση για τον Θηραϊκό αμπελώνα από 62,5 € στα 70 €.
Επίσης στην υπάρχουσα στρεμματική ενίσχυση των αμπελώνων εντάχθηκαν για πρώτη φορά  και οι ερυθρές ποικιλίες, (Μαντηλαριά, Μαυροτράγανο, Βουδόματο κλπ)   με αποτέλεσμα να επιδοτείται πλέον το σύνολο του αμπελώνα των νησιών μας.Στο ηφαιστειογενές έδαφος και στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της Σαντορίνης , η άμπελος, η φάβα, η κάπαρη, το κριθάρι και η μικρόκαρπη τομάτα, κατάφεραν όχι μόνο να ευδοκιμήσουν, αλλά και να δώσουν προϊόντα μοναδικής αξίας και ποιότητας.

Η καλλιέργεια της τομάτας στη Σαντορίνη ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα.
Το σαντορινιό τοματάκι είναι μοναδικό στο είδος του. Η ποικιλία του μικρόκαρπη χοντρόφλουδη και θαμνώδης με καρπούς που πολλές φορές συναγωνίζονται το μέγεθος του κερασιού. Ο φλοιός της είναι σκληρός και η γεύση της μοναδική, ανάλογος δε είναι και ο τοματοπολτός που παράγεται από αυτήν.
Το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται ακόμα πιο μοναδικό. Άνυδρο και ηφαιστιογενές. Το αποτέλεσμα καρπός γλυκός και ταυτόχρονα ελαφριά όξινος με έντονα αρώματα μιας άλλης εποχής.
Η σπορά γίνεται στα τέλη Φεβρουαρίου ενώ στα μέσα Ιουνίου αρχίζει η συγκομιδή.
Την μοναδική αυτή ντομάτα με όλη τη φροντίδα που της αξίζει, συσκευάζει και φέρνει στο πιάτο σας το μοναδικό πλέον εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων τομάτας στη Σαντορίνη αυτό της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, σε συνέχεια των προσπαθειών της για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, που αναδεικνύουν την μοναδικότητα της Σαντορίνης και τιμούν τους Σαντορινιούς παραγωγούς, έχει επίσης υποβάλει φάκελο για αναγνώριση ΠΟΠ και για το Τοματάκι Σαντορίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου